Ajna Jóga-

Mi a Tai Chi?

A Tai Chi chuan kínai harcművészeti stílus, mely taoista filozófiai alapokra épül. Belső erős stílus: a hangsúlyt nem az akrobatikus külső mozgásokra, hanem a testben bekövetkező folyamatos változásokra, azok tudatosítására és irányítására helyezi.
Elsőként Yang Lu Chan mesterrel kapcsolatban említették konkrétan a kifejezést, ő rendszerezte és oktatta elsőként Pekingben szélesebb közönség számára. A XX. század elején négy fő irányzat különült el – ekkor alakultak ki a lassú mozdulatok is a formagyakorlat könyebb tanulásához. A yang stílus vezetője ekkor Yang Cheng Fu volt, akinek Cheng Man Ching nevű tanítványa terjesztette el elsőként a Tai Chi chuant nyugaton. A kulturális forradalom után a tai chi mesterek távoztak Kínából. Cheng mester talán legjobb tanítványa Huang Sheng Shyan Malajziában telepedett le, majd Délkelet-Ázsia szerte 40 iskolát alapított több mint 10 000 tanítvánnyal. Huang mester élete vége felé már deklaráltan tai chi-t tanított: a chuan – ököl – kifejezést nem használta, ezzel kifejezve, hogy a harci alkalmazás a XX. században már szerinte nem volt fontos. Fontosabbnak találta a tai chi egészségre gyakorolt hatását illetve szellemi tanítását. Megjegyzendő, hogy Yang Cheng Fu, aki kora legjobb harcosa volt (hasonlóan Huang mesterhez) idősebb korában a gyakorlásokat végig meditálással töltötte.

Mit tanulunk?

Az iskola célja, hogy segítsen a tanítványoknak utat találni egyre mélyebben önmagukhoz. Ennek látható eredménye, hogy próbálunk változni (másokat megértünk, másoknak segítünk, nem ártunk senkinek), így külső életünk harmonikussá válik. Közben a belső életünket is próbáljuk megismerni: első lépéskét a mélyebb testi (éteri) majd mély érzelmi (asztrális) és mély tudati (mentális) létezésen keresztül.
A tai chi – a jógához hasonlóan – a test fokozatos megismerésén és tudatosításán keresztül vezet mélyebb ismeretekhez.
A mély légzés és a lágy, folyamatos mozgások segítik az egészség megőrzését, növelik és harmonizálják a test energiáját.

Mi történik egy órán?

Az óra elején rövid rávezető gyakorlatok, majd Huang mester 5 lazító gyakorlatát végezzük. Ezt követi a formagyakorlat (az első évben a Cheng Man Ching féle rövid forma, második évben a hosszú yang forma), majd ennek egy lépését próbáljuk elmélyíteni. A forma után a páros gyakorlatok következnek, melyek segítik a formagyakorlat megértését, a helyes tartás kialakítását, később pedig a testérzetek és a tudat irányítását. Az edzések végén mindig meditációt végzünk.

Miért van 2 tanár?

Azért, hogy jobban tudjunk oktatni. Patrick Kelly mester iskolájában régóta kialakult rendszer, hogy a kezdők 2-3 havonta csatlakoznak, és közösen edzenek a haladókkal. A formát mindenki addig csinálja közösen amíg tudja, majd kiválik a csapatból és egy instruktor tanítja a következő lépést. Így mindenki 3-4 hónap alatt elsajátítja a rövid forma lépéseit. Ezt követően a mozgást egyre alaposabban, egyre mélyebb szinteken tanulmányozhatja. Az együtt gyakorlás előnyös mind a kezdőknek, mind a haladóbbaknak.