Mi a Jóga?

Nyomtatás

Cimkék: ászana | hatha | izmok | ízületek | jóga | légzés | légzőgyakorlatok | pananjali | pradipika | prána | relaxáció | yang | yin

A Hatha szóban a Ha szó napot jelent, a Tha pedig holdat. A nap és a hold,
a yang és a yin az energiát szimbolizálják.
Mindkét energia egymás ellentéte, mégis egymást állandóan kiegészítve törekszenek az egyensúlyi állapot elérésére. A hatha jóga célja tehát, hogy segítségével egyensúlyt találjunk a yang aktív, és a yin passzív ereje között.

 

Az emberi gondolkodás hajlamos arra, hogy folyton előre – és vissza szaladjon az időben, a jövő és a múlt felé. A test azonban mindig a jelenben él. A hatha jóga – a jóga azon változata, amely a kitartó erőfeszítés fontosságát hangsúlyozza – a test-tudat fejlődését segíti elő. Ha gondolatainkat sikerül a testünkre irányítanunk, visszatérünk a jelenbe; a jövővel kapcsolatos aggodalmaink elenyésznek, megszűnik a kellene és a muszáj.


"Minden más előtt az ászana a hatha jóga első részének számít. Ászanát végezve a gyakorló megvalósítja a test és az elme szilárdságát, eléri a betegségtől mentes állapotot, és a végtagok könnyűségét." ( Hatha Jóga Pradipika (1:17)

Patanjali Jógaszútráiban az ászanák tömör megfogalmazása: kényelmes és stabil tartás.


A hatha jóga elemei a testgyakorlás, a légzőgyakorlatok, a relxáció, a kocentráció gyakorlása és az életvitelre vonatkozó megfontolások.


Az ászanák különleges testhelyzetek, amelyek megnyitják az energiacsatornákat, és a pszichikus központokat. A magasabb tudatosság elérésének eszközei, és egyben szilárd alapot teremtenek a test, a légzés, az elme és az ezeken túli területek felderítéséhez.


A gyakorlatok erősítik a test gyengébb izmait, lazítják a merev ízületeket, növelik az ellenálló képességet. Az ászanák kitágítják a test fizikai mozgásterét, mellette a psziché számára is a tágasság, a határok meghaladásának érzését nyújtják. Fokozzák és ellenőrzésünk alá vonják a pránát, azaz az életerőt. A gyakorlatok megtisztítják és gyógyítják a testet, ezért a hatha jógát a betegségek megelőzésének ideális eszközeként is számon tartják.

 

AKTUALITÁSOK

Kismama jóga újra az Ajna-ban

Időpont: Szerdánként 17:30-19:00-ig, első alkalom: június 24-én!

Oktató: Cséve Dorottya
Bővebben...
 

ONLINE órák - hogyan tudsz csatlakozni?

Oktatók: Havas Edina, Süle Adrienn

Bővebben...
 

ÚJRANYITÁS MÁJUS 25.-TŐL

Kedves Barátaink,

Örömmel értesítünk Titeket, hogy május 25.-től az Ajna ismét megnyitja kapuit - az órarend fokozatosan fog visszaállni az eredeti ütembe. Figyeljétek az oldalt, folyamatosan lesznek feltöltve az órarendbe a visszatérő foglalkozások. A személyes órák visszatérése mellett továbbra is elérhetőek lesznek online foglalkozások keddi és pénteki napokon.

A személyes foglalkozások feltételei a következők:

- csak akkor gyere el az adott órára ha egészséges vagy

- ha van saját matracod kérjük, hogy hozd magaddal

- az órákon tartsd a 1,5 méteres távolságot gyakorlótársaidtól

Szeretnénk megköszönni Nektek az elmúlt két hónap támogatását - hogy kitartottak, velünk maradtatok, példaértékűen gyakoroltatok a nehéz időszak ellenére is. 

Hamarosan találkozunk!

Namaste, az Ajna csapat - Edina és Adrienn

 

ÁTMENETILEG BEZÁRUNK

Kedves Barátaink,

Hosszas töprengés, ötletelés után hogy mi lenne a legjobb a közösségünknek, Nektek, arra a döntésre jutottunk hogy a kialakult helyzet miatt átmenetileg bezárunk. Úgy érezzük ez a legfelelősségteljesebb döntés felétek, a környezetünk és magunk felé.

Tudjuk hogy nehezebb időszak következik, muszáj volt meghozni ezt a szintén nem könnyű döntést de értetek, magunkért tesszük mindezt, a megelőzésért, féken tartásért. 

A tanfolyamokat felfüggesztjük és amint újra kinyitunk folytatódnak, a bérletekre szintén ez igaz - a megmaradt alkalmakat lejárhatjátok amint újra megnyitjuk kapuinkat.

Kidolgozóban vagy egy online óralátogatási rendszer is amiről a hét folyamán értesítünk titeket, addig is a türlemeteket és támogatásotokat szeretnénk kérni. 

Bízunk benne, hogy hamarosan ismét személyesen találkozunk.

Namaste, az Ajna csapat - Edina és Adrienn

2020. március 16.