IYENGAR© jóga

Nyomtatás

Az Iyengar (ejtsd "ájengár") jóga B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül, aki 1936-ban 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. Egyik legfőbb műve, a „Jóga új megvilágításban” ma már klasszikusnak számít. Tanítása mélyen Patandzsali ősi jóga szútráira épül. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen innovációt eredményezett a jógaművészet és tudomány területén.

A metódus

  • az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és koncentrációt célozza;
  • precíz a magyarázat, demonstráció és korrekció terén egyaránt;
  • integrálja a jógafilozófiát és az ászánák gyakorlását;
  • utat mutat, hogyan kezeljük a sérüléseket és a stresszt;
  • segédeszközöket használ (pl. takaró, tégla, öv, szék), hogy az egyéni adottságoktól függetlenül mindenki egyformán részesüljön a jóga jótékony hatásából és hogy a pózokat hosszabb ideig kitartva további hatások kerüljenek előtérbe;
  • biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít;
  • egyéni javítás történik, ha szükséges.

Iyengar jóga szintek

1. szint
Mindenkinek, aki új az Iyengar jóga terén. A metódus alapjai kerülnek tanításra az állópózokban, Salamba sarvangasa-ban (válltámasz) és más alapvető pózokban.

2. szint
Azoknak, akik jártasak az első szint pózaiban, Salamba Sarvangasana-t is beleértve. Az alapvető pózok finomításra kerülnek, Sirsasana (fejenállás), kézenállás, hátrahajlások és alapvető pranayama gyakorlatok kerülnek bevezetésre. 

B.K.S. Iyengar

Bellur Krishnamachar Sundaraja (B.K.S.) Iyengar 1918-ban született Indiában, gyermekkorában maláriában, tífuszban és tuberkolózisban szenvedett. 16 évesen találkozott a jógával testvére házassága révén, akinek férje, Sri T. Krishnamacharya kezdte oktatni. 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. Gurujit fáradhatatlan gyakorlása vezette a különböző ászánákban (pózokban) való felfedezésekhez és azok tökéletesítéséhez. Vallja, hogy a rendszeres gyakorlás integrálja a testet, az elmét és az érzelmeket.

Guruji tanítása először 1966-ban látott napvilágot a Light On Yoga (Jóga Új Megvilágításban) című első könyvében, ami azóta 18 nyelven jelent meg. Mára 14 könyv szerzője.

Tanítása Patandzsali Jóga Szútráira épül, központban a precizitás és a meghatátozott vonalak alapján felépített ászánák állnak.

1975-ben nyílt meg jógaközpontja az indiai Punában, amit néhai feleségéről, Smt. Ramamani Iyengarról nevezett el. Legidősebb lánya, Geeta és egyetlen fia, Prashant egyaránt itt oktatnak.

B.K.S. Iyengar tanítása a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhinnel való megismerkedésével vált ismertté a világ nyugati felén.

A világ számos országában szigorú követelmény alapján képzik a metódust követő jógaoktatókat, akik garanciát jelentenek Guruji tanításának továbbadásában.

A metódus teljes rendszerként közelíti meg a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális fejlődést, egészséget, vitalitást, mentális tisztaságot, bölcsességet és érzelmi higgadtságot eredményezve. Az Iyengar jóga a fizikai realitást használja, hogy megismerjük az elmét és igazi valónk legmélyebb rétegeit. Az ászánák végtelen tökéletesítése teszi lehetővé az intelligencia fejlődését és a koncentrációra való képességünket, illetve annak fenntartását.