Ajna Jóga-

Iyengar Jóga

Az Iyengar (ejtsd "ájengár") jóga B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül, aki 1936-ban, 18 évesen kezdett tanítani...

Tovább

Kundalíni Jóga

A Kundalini Jógát a Tudatosság Jógájának is nevezik. Erőteljes holisztikus rendszer, egy igazán hatásos eszköz..

Tovább

Hatha Jóga

A Hatha szóban a Ha szó napot jelent, a Tha pedig holdat. A nap és a hold, a yang és a yin az energiát szimbolizálják...

Tovább

Kismama Jóga

A kismama jóga a klasszikus jóga módszereit, gyakorlatait a várandósság stádiumának megfelelően módosítva alkalmazza...

Tovább

Stresszoldó Jóga

A feszültségoldó jóga a bennünk lévő erőkkel foglalkozik. A jóga gyakorlásával könnyebben le tudjuk győzni...

Tovább
Iyengar Jóga

Az Iyengar (ejtsd “ájengár”) jóga B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül, aki 1936-ban 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. Egyik legfőbb műve, a „Jóga új megvilágításban” ma már klasszikusnak számít. Tanítása mélyen Patanjali ősi jóga szútráira épül. B.K.S. Iyengar jógagyakorlása és 70 éves oktatási tapasztalata felmérhetetlen innovációt eredményezett a jógaművészet és tudomány területén.

A metódus

  • az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és koncentrációt célozza;
  • precíz a magyarázat, demonstráció és korrekció terén egyaránt;
  • integrálja a jógafilozófiát és az ászánák gyakorlását;
  • utat mutat, hogyan kezeljük a sérüléseket és a stresszt;
  • segédeszközöket használ (pl. takaró, tégla, öv, szék), hogy az egyéni adottságoktól függetlenül mindenki egyformán részesüljön a jóga jótékony hatásából és hogy a pózokat hosszabb ideig kitartva további hatások kerüljenek előtérbe;
  • biztonságos és szisztematikus fejlődést biztosít;
  • egyéni javítás történik, ha szükséges.

Iyengar jóga szintek

1. szint
Mindenkinek, aki új az Iyengar jóga terén. A metódus alapjai kerülnek tanításra az állópózokban, Salamba sarvangasa-ban (válltámasz) és más alapvető pózokban.

2. szint
Azoknak, akik jártasak az első szint pózaiban, Salamba Sarvangasana-t is beleértve. Az alapvető pózok finomításra kerülnek, Sirsasana (fejenállás), kézenállás, hátrahajlások és alapvető pranayama gyakorlatok kerülnek bevezetésre. 

B.K.S. Iyengar

Bellur Krishnamachar Sundaraja (B.K.S.) Iyengar 1918-ban született Indiában, gyermekkorában maláriában, tífuszban és tuberkolózisban szenvedett. 16 évesen találkozott a jógával testvére házassága révén, akinek férje, Sri T. Krishnamacharya kezdte oktatni. 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. Gurujit fáradhatatlan gyakorlása vezette a különböző ászánákban (pózokban) való felfedezésekhez és azok tökéletesítéséhez. Vallja, hogy a rendszeres gyakorlás integrálja a testet, az elmét és az érzelmeket.

Guruji tanítása először 1966-ban látott napvilágot a Light On Yoga (Jóga Új Megvilágításban) című első könyvében, ami azóta 18 nyelven jelent meg. Mára 14 könyv szerzője.

Tanítása Patanjali Jóga Szútráira épül, központban a precizitás és a meghatározott vonalak alapján felépített ászánák állnak.

1975-ben nyílt meg jógaközpontja az indiai Pune-ban, amit néhai feleségéről, Smt. Ramamani Iyengar-ról nevezett el. Legidősebb lánya, Geeta és egyetlen fia, Prashant egyaránt itt oktatnak.

B.K.S. Iyengar tanítása a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhinnel való megismerkedésével vált ismertté a világ nyugati felén.

A világ számos országában szigorú követelmény alapján képzik a metódust követő jógaoktatókat, akik garanciát jelentenek Guruji tanításának továbbadásában.

A metódus teljes rendszerként közelíti meg a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális fejlődést, egészséget, vitalitást, mentális tisztaságot, bölcsességet és érzelmi higgadtságot eredményezve. Az Iyengar jóga a fizikai realitást használja, hogy megismerjük az elmét és igazi valónk legmélyebb rétegeit. Az ászánák végtelen tökéletesítése teszi lehetővé az intelligencia fejlődését és a koncentrációra való képességünket, illetve annak fenntartását.

Kundalíni Jóga

A Kundalini Jógát a Tudatosság Jógájának is nevezik. Erőteljes holisztikus rendszer, egy igazán hatásos eszköz, amely segít közelebb kerülni önmagadhoz, ezáltal jobban szeretni és elfogadni magad, hogy teljesebb életet élhess, valódi önmagad lehess.

A Kundalíni órák alatt a kriyák alapját képező gyakorlatok kerülnek bevezetésre, hogy ezáltal minél stabilabb alapot képezve könnyebben és lendületesebben végezhetőek legyenek a későbbiekben az összetettebb gyakorlások. Megtanuljuk, hogy milyen gyakorlatok mire, mely testrészekre, szervekre illetve lelki tényezőkre vannak hatással.  

Kiemelt figyelmet kap a helyes légzés elsajátítása, hogy a gyakorlások közben ezek már automatikusak legyenek (pranayama gyakorlatok) és a testzárak (mint pl. gyökérzár), melyeknek fontos szerepe van az energiák áramlása tekintetében, ezért lényeges, hogy a gyakorlások alatt már rutinszerűvé váljon. 

Megismerkedhetsz a mantrákkal és jelentésükkel, melyek a legtöbb meditáció részét képezik. Betekintést nyerhetsz a jógikus életmódba, a jóga filozófiájába és megismerkedhetsz Yogi Bhajannal, aki elhozta a Kundalíni Jóga tanításait nyugatra.

Ajánlott mindenkinek, aki bevezetést szeretne kapni a Kundalíni Jóga világába, spirituális megtapasztalásokra vágyik, amik által közelebb kerülhet önmagához. 

Hatha Jóga

A Hatha szóban a Ha szó napot jelent, a Tha pedig holdat. A nap és a hold, a yang és a yin az energiát szimbolizálják. Mindkét energia egymás ellentéte, mégis egymást állandóan kiegészítve törekszenek az egyensúlyi állapot elérésére. A hatha jóga célja tehát, hogy segítségével egyensúlyt találjunk a yang aktív, és a yin passzív ereje között.
 Az emberi gondolkodás hajlamos arra, hogy folyton előre és vissza szaladjon az időben, a jövő és a múlt felé. A test azonban mindig a jelenben él. A hatha jóga a jóga azon változata, amely a kitartó erőfeszítés fontosságát hangsúlyozza, a test-tudat fejlődését segíti elő. Ha gondolatainkat sikerül a testünkre irányítanunk, visszatérünk a jelenbe; a jövővel kapcsolatos aggodalmaink elenyésznek, megszűnik a kellene és a muszáj.
”Minden más előtt az ászana a hatha jóga első részének számít. Ászanát végezve a gyakorló megvalósítja a test és az elme szilárdságát, eléri a betegségtől mentes állapotot, és a végtagok könnyűségét.” (Hatha Jóga Pradipika (1:17)

Patanjali Jógaszútráiban az ászanák tömör megfogalmazása: kényelmes és stabil tartás.

A hatha jóga elemei a testgyakorlás, a légzőgyakorlatok, a relxáció, a kocentráció gyakorlása és az életvitelre vonatkozó megfontolások.

Az ászanák különleges testhelyzetek, amelyek megnyitják az energiacsatornákat, és a pszichikus központokat. A magasabb tudatosság elérésének eszközei, és egyben szilárd alapot teremtenek a test, a légzés, az elme és az ezeken túli területek felderítéséhez.

A gyakorlatok erősítik a test gyengébb izmait, lazítják a merev ízületeket, növelik az ellenálló képességet. Az ászanák kitágítják a test fizikai mozgásterét, mellette a psziché számára is a tágasságot, a határok meghaladásának érzését nyújtják. Fokozzák és ellenőrzésünk alá vonják a pránát, azaz az életerőt. A gyakorlatok megtisztítják és gyógyítják a testet, ezért a hatha jógát a betegségek megelőzésének ideális eszközeként is számon tartják.

Kismama Jóga

A kismama jóga a klasszikus jóga módszereit, gyakorlatait a várandósság stádiumának megfelelően módosítva alkalmazza. Az ászanák (jógapózok), a légzőgyakorlatok, a koncentrációs és relaxációs gyakorlatok mind az áldott állapothoz igazodnak. Kiemelt figyelmet kap a gátvédelem, a gátizmok erősítésére. A kismama jóga segít megőrizni a test rugalmasságát, felkészít a vajúdásra és a szülésre. A tudatosság, a testi-lelki-szellemi önismeret kialakul és fejlődik, ami különösen értékes a várandósság és szülés idején.

A kismama jóga segít abban, hogy a várandósság és a gyermek kihordása a lehető legkellemesebb legyen, folyamatosan pozitív körülményeket biztosít mind a kismama, mind a születendő baba számára. Javítja a testtartást, ezzel elősegítve, hogy a baba a megfelelő, optimális szülési pozícióba kerüljön a méhen belül, illetve a szülésre előkészítő módon erősíti és teszi rugalmasabbá a kismama testét.

A jógagyakorlatok segítik a lélek ráhangolódását az új helyzetre, felkészítik a testet a változásokra. A jóga biztosítja a kismama számára azt a nyugodt erőt és belső egyensúlyt, ami lehetővé teszi, hogy leküzdje az előtte álló kihívásokat. A jó közérzet és az elégedettség érzése átterjed a babára, az apukára és a család többi tagjára is.

A jógagyakorlás fejleszti a tudatosságot, a vizualizációs készséget, ami nagymértében segíti a személyes fejlődést – nemcsak a miénket, hanem a születendő gyermekünkét is. Az anya és a baba közötti harmónia már az anyaméhben kialakul. Az újszülött mozgása gyorsabban fejlődik, intelligensebb lesz, és mivel már az anyaméhben megtanult relaxálni, könnyebben kezeli majd a stresszhelyzeteket.

 

 A kismama jóga a várandósság 13. hetétől javasolt, és a szülésig szabadon gyakorolható. Azokat is várjuk, akik nem jógáztak korábban, a gyakorlott jógások pedig új technikákat, mozdulatokat fognak tanulni.

Stresszoldó Jóga

A stresszoldó jóga a bennünk lévő erőkkel foglalkozik. A jóga gyakorlásával könnyebben le tudjuk győzni a negatív erőket és a stresszt, segít érzelmi egyensúlyunk kialakításában és mindezek által egészségünk megőrzésében.


Az óra elején végzett ráhangolódással és légzőgyakorlatokkal tudatossá tesszük légzésünket, egyfajta éberséget hozva létre, mely elősegíti tudatunk tisztaságát. A frissítő légzések mellett az idegrendszert nyugtató, csillapító légzéseket is gyakoroljuk, melyek lelkileg és testileg is frissítően hatnak. A testgyakorlatok- ászanák- közül az izületlazító és nyújtó gyakorlatok fontos részei a gyakorlásnak, mert elősegítik a test tudatba emelését és a mentális testkép korrekcióját.

Nagy hangsúlyt helyezünk a hát, a gerinc nyújtására, ezáltal a gerinc melletti izmok ismét „életre” kelnek. Egyenesebbé, fájdalommentessé válik a testtartás a hétköznapokban, kibővül a testrészek mozgástartománya. A gyakorlatok vitalizálnak, javítják az emésztést és a belső szervek működését. Fejlesztik a fizikai és a mentális egyensúlyt és a koordinációs és koncentrációs képességet. Enyhítik a fáradtságot, a feszültséget és nagymértékben csökkentik a szorongást.

A testhelyzetek gyakorlása alatt átélt tapasztalatokat az óra végén relaxációval mélyítjük el.