Feldenkrais® módszer

Nyomtatás

A gyakorlatokat az oktató szóbeli utasítása alapján hajtják végre a résztvevők, általában fekve (néha ülve vagy állva is), mert ahhoz, hogy a

megszokott viselkedésünket megváltoztassuk, a megszokottól (a függőleges helyzettől) eltérő helyzet alkalmasabb.

Feldenkrais mintegy 1000 gyakorlatot tanított hosszú élete folyamán, aminek úgy 1500 változata lehetséges. És természetesen minden oktató

kicsit másképp tanítja ugyanazt az órát és új gyakorlatokat is kitalál. Ez azt jelenti, hogy minden órán valami újat tanulunk! Sose fogunk

unatkozni!

A gyakorlatok végrehajtása közben mindig csak az erőlködés határáig megyünk el, sokszor csak fele annyit csinálunk, mint amennyire képesnek érezzük magunkat vagy még kevesebbet. Erőlködéssel csak a korlátainkat ismerjük meg, míg a kevesebbel a lehetőségeinket tágítjuk és a kevesebbet jobban érzékeljük.

Mindenki saját maga fedezi föl a gyakorlatokat – ez egy tanulási folyamat, nem tudjuk, hogy mi a cél és így a kisgyermekhez hasonlóan tudunk a jelenre, a ‘mostra’ figyelni. A figyelem, az érzékelés, a tudatosság fontosabb, mint maga a mozgás. A gyakorlatok végrehajtásakor arra figyelünk, hogyan tudnánk könnyebben, kevesebb erőfeszítéssel, kellemesebben, esztétikusabban mozogni. Az órát testileg-lelkileg felfrissülve fejezzük be!

És ami a legfontosabb: ez a mozgásforma egyaránt hasznos az élsportolónak vagy a balett táncosnak és az idősebbeknek vagy mozgáskorlátozottaknak.

Feldenkrais oktatók foglalkoznak például a világhírű kanadai társulat, a Nap Cirkusza művészeivel is, akik a fizikai teljesítmény határait feszegetik. Mindnyájunknak hasznára válik, ha kevesebb erőlködéssel élünk. Ez nem csak esztétikusabb, de például a csontkopást és egyéb degeneratív betegségeket is késlelteti, hiszen mindezek részben a ‘helytelen használat’ következményei! De, hogy mi a ‘helyes’, azt nem mi határozzuk meg, hiszen az az adott helyzet és személy függvénye. Nincs mindenkire egyformán érvényes formula!

Az órán megismerjük a különböző lehetőségeket, és ha már kettő, három lehetőség közül tudunk választani, akkor mondhatjuk el, hogy szabadok vagyunk. Testileg és lelkileg, amiből az utóbbi a fontosabb.

“Nem a rugalmas test, hanem a rugalmas elme az ami engem érdekel”, írta Dr. Feldenkrais. Hogyan tudjuk megvalósítani jobban a bennünk rejlő lehetőségeket. Hogyan lehetünk érettebbek. Hogyan lehetünk függetlenebbek az öröklés, az iskola, a környezetünk és a társadalomból ért csapásoktól.

 

AKTUALITÁSOK

NYITÁS MÁJUS 10.-TŐL

Kedves Barátaink,

Örömmel értesítünk Titeket, hogy 2021. május 10.-től az Ajna ismét megnyitja kapuit - az órarend fokozatosan fog visszaállni az eredeti ütembe. Figyeljétek az oldalt, folyamatosan lesznek feltöltve az órarendbe a visszatérő foglalkozások. A személyes órák visszatérése mellett továbbra is elérhetőek lesznek online foglalkozások.

A személyes foglalkozások feltételei a következők:

- védettségi igazolvány / oltási papír felmutatásával vehetsz részt személyesen az órákon

- viselj maszkot a stúdió közös helyiségeiben (regisztráció, öltöző, stb.)

- az órán természetesen nem kell maszkot viselni

- csak akkor gyere el az adott órára ha egészséges vagy

- ha van saját matracod kérjük, hogy hozd magaddal

- az órákon tartsd a 1,5 méteres távolságot gyakorlótársaidtól

- érkezés után moss kezet/használd a kihelyezett kézfertőtlenítőket

 Szeretnénk megköszönni Nektek az elmúlt hat hónap támogatását - hogy kitartottak, velünk maradtatok, példaértékűen gyakoroltatok a nehéz időszak ellenére is.

Hamarosan találkozunk!


 

ONLINE órák - hogyan tudsz csatlakozni?

Oktatók: Havas Edina, Süle Adrienn

Bővebben...