Hatha jóga eszközökkel

Nyomtatás

Cimkék: erőnlét | ilyengar jóga | jóga | koncentráció | segédeszközös jóga | tartás

Az eszközös jóga a még ma is aktívan tanító B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül. A metódus teljes rendszerként közelíti meg a fizikai, mentális, érzelmi és spirituális fejlődést, egészséget, vitalitást, mentális tisztaságot, bölcsességet és érzelmi higgadtságot eredményezve. Az eszközös jóga a fizikai realitást használja, hogy megismerjük az elmét és igazi valónk legmélyebb rétegeit. Az ászánák végtelen tökéletesítése teszi lehetővé az intelligencia fejlődését és a koncentrációra való képességünket, illetve annak fenntartását.


A eszközös jóga órákon a gyakorlás fókusza az ászánákon van, illetve ezek helyes, precíz kivitelezésén. Ehhez olyan eszközöket használunk, mellyel mindenkinek sikerül a jóga pózokat felvenni, hajlékonyságtól függetlenül. Pl. egy ülésből előrehajlásnál, ha nem érem el a lábamat, segíthet egy heveder használata, vagy állásból előrehajlásnál, ha nem ér le a kezem a földre, jógatéglára támaszkodom, így nem erőltetem túl a testem.Fokozza az erőnlétet, állóképességet, rugalmasabb lesz a test, fejlődik a koncentráció, a tartás nagymértékben javul


A módszerről bővebben:

  • az erőnlétet, stabilitást, flexibilitást és koncentrációt fejleszti
  • precíz a magyarázat, demonstráció és korrekció terén egyaránt
  • integrálja a jógafilozófiát és az ászánák gyakorlását
  • utat mutat, hogyan kezeljük a sérüléseket és a stresszt
  • segédeszközöket használ (pl. pokróc, tégla, blokk, heveder, szék), hogy az egyéni adottságoktól függetlenül mindenki egyformán részesüljön a jóga jótékony hatásaiból
  • biztonságos és szisztematikus fejlődést tesz lehetővé
  • az oktatók egyéni javítást alkalmaznak ha szükséges
     
B.K.S. Iyengar

Az eszközös jóga a még ma is aktívan tanító B.K.S. Iyengar jógamester tanítására épül. Iyengar munkássága a jóga modern üttörői közé helyezi, munkásságának fontos része a terápiás jóga. Érdemeit és eredményeit szerte a világon minden jógaiskola elismeri, könyvei modern klasszikusoknak számítanak.
Bellur Krishnamachar Sundararaja (B.K.S.) Iyengar 1918-ban született Indiában. Gyermekkorában maláriában, tífuszban és tuberkolózisban szenvedett, majd 16 évesen találkozott a jógával testvére házassága révén, akinek férje, Sri T. Krishnamacharya kezdte oktatni. 18 évesen kezdett tanítani az indiai Pune-ban. Gurujit fáradhatatlan gyakorlása vezette a különböző ászánákban (pózokban) való felfedezésekhez és azok tökéletesítéséhez. Ma, több mint 90 évesen is naponta gyakorol, ászánáit precizitás, szépség és könnyedség jellemzi. Vallja, hogy a rendszeres gyakorlás integrálja a testet, az elmét és az érzelmeket.
Guruji tanítása először 1966-ban látott napvilágot a Light On Yoga (Jóga Új Megvilágításban) című első könyvében, ami azóta 18 nyelven jelent meg, mára 14 könyv szerzője.
B.K.S. Iyengar tanítása a világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhinnel való megismerkedésével
vált ismertté a világ nyugati felén.