Tűzhozó fűszerek

Nyomtatás
Hidegben építs be az étrendedbe melegítő gyógynövényeket és fűszereket. Az év hidegebb időszakában megfigyelheted, hogy többet eszel, többet alszol, lassabban mozogsz és a kilók is hamarabb megtapadnak. Az ayurvédikus tanok szerint a szervezet így biztosítja a meleget a zimankós hónapokra. Amikor az idő csípőssé válik, az agni (az emésztés tüze) felerősödik és hamarabb megkívánod a zsírban, fehérjében és szénhidrátban gazdagabb téli étel
eket, amilyen például a dió, gyökérzöldségek, édességek és tejtermékek. Amikor az agni erős és kiegyensúlyozott, feldolgozza a tápanyagokat, hogy meleg védőréteget h
ozzon létre a fagyos levegő és hideg ellen. Ilyenkor úgy érzed, több energiád van, kitisztul a tudatod, egészségesebb az étrended és ellenállóbb vagy a betegségekkel szemben. Az agninak köszönhetően a szervezet feldolgozza a nehezebb ételeket is, viszont a túlevés csökkenti az emésztés tüzét. Az erőtlen agni következménye lehet a letargia, vérbőség, gyenge immunrendszer, keringési elégtelenség, ízületi fájdalom és a depresszió. Ne vidd túlzásba az édességet és a tejtermékeket, mert azok pangást okozhatnak. Az egész napos nassolás helyett, tarts legalább 3 órát az étkezések között. A legnagyobb étkezés délben legyen, mert akkor a legerősebb az agni.

Az agnit erőteljesebbé tehetik a különböző melegítő gyógyfüvek és fűszerek: bazsalikom, kardamom, fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, mustármag, szerecsendió, oregánó, paprika és kakukkfű.
A melegséget hozó fűszerek nagyszerűen illenek a hagyományos téli ételekhez és italokhoz, mint például a zabkása, pörkölt, tea és forralt bor.

Eredeti szöveg: Scott Blossom
Forrás: AUM Jógamagazin / Yoga Journal


 

AKTUALITÁSOK

Kismama jóga újra az Ajna-ban

Időpont: Szerdánként 17:30-19:00-ig, első alkalom: június 24-én!

Oktató: Cséve Dorottya
Bővebben...
 

ONLINE órák - hogyan tudsz csatlakozni?

Oktatók: Havas Edina, Süle Adrienn

Bővebben...
 

ÚJRANYITÁS MÁJUS 25.-TŐL

Kedves Barátaink,

Örömmel értesítünk Titeket, hogy május 25.-től az Ajna ismét megnyitja kapuit - az órarend fokozatosan fog visszaállni az eredeti ütembe. Figyeljétek az oldalt, folyamatosan lesznek feltöltve az órarendbe a visszatérő foglalkozások. A személyes órák visszatérése mellett továbbra is elérhetőek lesznek online foglalkozások keddi és pénteki napokon.

A személyes foglalkozások feltételei a következők:

- csak akkor gyere el az adott órára ha egészséges vagy

- ha van saját matracod kérjük, hogy hozd magaddal

- az órákon tartsd a 1,5 méteres távolságot gyakorlótársaidtól

Szeretnénk megköszönni Nektek az elmúlt két hónap támogatását - hogy kitartottak, velünk maradtatok, példaértékűen gyakoroltatok a nehéz időszak ellenére is. 

Hamarosan találkozunk!

Namaste, az Ajna csapat - Edina és Adrienn

 

ÁTMENETILEG BEZÁRUNK

Kedves Barátaink,

Hosszas töprengés, ötletelés után hogy mi lenne a legjobb a közösségünknek, Nektek, arra a döntésre jutottunk hogy a kialakult helyzet miatt átmenetileg bezárunk. Úgy érezzük ez a legfelelősségteljesebb döntés felétek, a környezetünk és magunk felé.

Tudjuk hogy nehezebb időszak következik, muszáj volt meghozni ezt a szintén nem könnyű döntést de értetek, magunkért tesszük mindezt, a megelőzésért, féken tartásért. 

A tanfolyamokat felfüggesztjük és amint újra kinyitunk folytatódnak, a bérletekre szintén ez igaz - a megmaradt alkalmakat lejárhatjátok amint újra megnyitjuk kapuinkat.

Kidolgozóban vagy egy online óralátogatási rendszer is amiről a hét folyamán értesítünk titeket, addig is a türlemeteket és támogatásotokat szeretnénk kérni. 

Bízunk benne, hogy hamarosan ismét személyesen találkozunk.

Namaste, az Ajna csapat - Edina és Adrienn

2020. március 16.