A fordított pózok célja

Nyomtatás

 

A fordított testhelyzetek szemlélete a jógában kicsit eltér a megszokottól: fiziológiai szempontból lehetőséget jelent arra, hogy más nézőpontból lássuk a dolgokat.

Érzelmi szempontból a medence energiáját (a kreativitás és személyes erő energiáját) a szív felé vezeti, segítve önmagunk felfedezését, és belső fejlődésünket. Fizikai szempontból stimulálja az immun- és az endokrin rendszert, ezzel erősíti és táplálja az agyat és a belső szerveket. A helyesen végzett fordított pózok ellazítják a nyakat és a gerincet is.

A Sirsasana-t (fejállás) és a Sarvangasana-t (vállállás) számtalan jótékony hatása miatt az ászanák királyának és királynőjének tartják. A fejállás fejleszti cselekvőképességünket (erősíti a tűz elemet), és növeli a kreativitásunkat (levegő elem). A vállállás segít a megnyugvásban (víz elem), és hogy két lábbal álljunk a földön (föld elem). A fejállás éberré tesz, míg a vállállás megnyugtat és befogadóvá tesz.

 

Ha eddig kerülted ezeket a testhelyzeteket, mert féltél tőlük, itt az idő, hogy felülbíráld ezt az elhatározásodat. Ha elég erős vagy, egy tapasztalt tanár segítségével biztonságosan végrehajthatod ezeket az ászanákat. Ha úgy érzed, nem vagy még elég erős, kérj tanácsot a tanárodtól, hogy melyik ászanákkal készítheted elő a fordított testhelyzeteket.

Kis időbe biztos beletelik, míg a fejállás és a vállállás helyes gyakorlását kialakítod, de légy türelmes magaddal, használd ki az időt, hogy tökéletesítsd őket. Ha így teszel, egész életedben élvezheted jötékony hatásaikat.

Forrás: AUM Jógamagazin / Yoga Journal

 

AKTUALITÁSOK

ONLINE órák - hogyan tudsz csatlakozni?

Oktatók: Havas Edina, Süle Adrienn

Bővebben...
 

ÁTMENETILEG BEZÁRUNK

Kedves Barátaink,

A jelenlegi törvények értelmében az Ajna 2020.november 11.-től átmenetileg ismét bezárja kapuit a személyes órák tekintetében. Az online órarendünk él, csatlakozzatok a foglalkozásokhoz és bízunk benne hogy hamarosan ismét személyesen folytathatjuk a közös munkát.

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

Namaste, az Ajna csapat - Edina és Adrienn

2020. november 11.