Nemcsak soványaknak való a jóga

Nyomtatás
Nem jógázni, amíg le nem fogysz, olyan, mint nem jógázni amíg hajlékony nem leszel. A jógát többek között jótékony fizikai és mentális hatásai miatt gyakoroljuk. A jóga segít megtalálni az egyensúlyt életünk minden területén; nem kell, hogy tökéletes testalkattal érkezzünk a jógaórára.
Mindig is el akartál kezdeni jógázni, de az ismerősök azt mondták, hogy felejtsd el, amíg le nem fogysz? Igaz ez?

Egyáltalán nem! Igaz, hogy túlsúlyosan bizonyos pózok nehezebbé válnak, és néhány pozícióban megnövekszik a nyomás az ízületekre. Viszont nem jógázni, amíg le nem fogysz, olyan, tmint nem jógázni amíg hajlékony nem leszel. A jógát többek között  jótékony fizikai és mentális hatásai miatt gyakoroljuk. Ha már olyan erősek, hajlékonyak és vékonyak lennénk, mint amilyenek szeretnénk lenni, akkor már egyáltalán nem is lenne szükség az ászanák (pozíciók) gyakorlására. Egész nap csak üldögélhetnénk és meditálhatnánk, amíg el nem érjük a mennyei boldogságot.

A lényeg abban rejlik, hogy a jóga segít megtalálni az egyensúlyt életünk minden területén; nem kell, hogy tökéletes testalkattal érkezzünk a jógaórára. Megjelenésünk azt bizonyítsa, hogy készen állunk egy utazásra a változás felé, bárhová is vigyen el minket. Mindenki másféle kiegyensúlyozatlansággal fordul a jógamatrachoz, de mindenki dolgozik valamin. Az az erő, ami rávesz, hogy a matracra lépj az, ami a helyes út felé terel.

Egy kedves ismerősöm 37 éves korában kezdett el jógázni. Addig mindig elkerülte, mert úgy gondolta, hogy Ő túl merev, és nincs a jógához való teste. Több hónapos gyakorlás után, tett egy megjegyzést, amit sosem felejtek el. Azt mondta, hogy azokon a napokon, amikor jógázik, rendszeresen jobb ételeket választ, és a választása természetes, mert nyugodtabb, jobban tud összpontosítani, és a jelenben lenni.

Számomra ez a megfigyelés a gyümölcse annak az összhatásnak, amivel a jóga lehet életünk minden területére. Arra bíztatlak, hogy ne vedd figyelembe ismerőseid tanácsát, és keress egy tanárt, akinál elkezdheted felfedezni a jóga különleges potenciálját. Lehetséges, hogy ki kell próbálnod egy pár stúdiót mire megtalálod a neked valót, de biztos vagyok benne, hogy megéri.

Forrás: Yoga Journal, written by Natasha Rizopoulos   / AUM Jógamagazin
Fordította: Radics Klaudia, E-RYT
 

AKTUALITÁSOK

ONLINE órák - hogyan tudsz csatlakozni?

Oktatók: Havas Edina, Süle Adrienn

Bővebben...
 

ÁTMENETILEG BEZÁRUNK

Kedves Barátaink,

A jelenlegi törvények értelmében az Ajna 2020.november 11.-től átmenetileg ismét bezárja kapuit a személyes órák tekintetében. Az online órarendünk él, csatlakozzatok a foglalkozásokhoz és bízunk benne hogy hamarosan ismét személyesen folytathatjuk a közös munkát.

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

Namaste, az Ajna csapat - Edina és Adrienn

2020. november 11.