Segítő segédeszközök I.

Nyomtatás
A jóga-segédeszközök segítenek a test intelligenciájának felébresztésében, és ezáltal átformálják az elmét.

A jóga egy összetett dolog, de a meghatározása igen egyszerű: yogah cittavrtti nirodhah (Jóga Szútrák, I.2). Ez lefordítva annyit tesz: A jóga a tudat mozgásainak a megszűnése. A jógik a tudatot (citta) három részre osztják: elme, egó és intelligencia. B. K. S. Iyengar Az élet új megvilágításban című legújabb könyvében burkoknak nevezi ezeket a részeket.

A külső burok az elme. Ez szűri az öt érzékszerv felől áramló információkat, pl. azt, hogy éhes vagyok vagy fázom. Mivel az elme folyamatosan gondolatokat és képeket generál, Iyengar egy számítógéphez hasonlítja, amely nem tudja önmagát leállítani, és folyamatosan feldolgoz, megkülönböztet és döntéseket hoz.

Az egó a tudat legbelső burka. Ez adja nekünk a különállóság érzetét, az én-tudatot, és azt a benyomást, hogy mi vagyunk a világ közepe. Az egó értékes, hiszen őmiatta nem tévesztjük össze önmagunkat a buszon melletünk ülő idegennel, vagy a házunk előtt álló fával. De az egónak van egy negatív megítélése is, hiszen ő az, aki ragaszkodik a vágyakhoz, a sikerekhez, az előítéletekhez és a véleményekhez. Azt gondolja, hogy az egyén semmi más, mint az összessége mindazoknak a sikereknek, aggodalmaknak, tulajdonoknak, állásoknak es minden másnak amit felhalmozott. Az egó ragaszkodik az élethez, és gyakran él a dícső múltban vagy a félelmetes jövőben.

Az elme és az egó közt helyezkedik el a köztes burok, az intelligencia. Ez rendelkezik azzal a képességgel, hogy érzékelni tudja önmagát és meg tud tenni olyasmiket, amit azelőtt soha. Más szóval, az intelligencia a tudatnak az a része, amely lehetővé teszi számunkra, hogy megfigyeljünk magunkat (beleértve az elménket és az egónkat is) és hogy változásokat indítsunk el. Iyengar az intelligenciát a tudat forradalmárjának nevezi.
Iyengar azt mondja, hogy amikor az egyik burok aktív, akkor kiterjeszkedik, a többi réteget összehúzódásra késztetve. Tehát amikor az intelligenciát aktiváljuk, akkor a hiperaktív elmét és a ragaszkodó egót visszavonulásra kényszerítjük, és ezáltal megtapasztaljuk a jóga csendességét.

A bőr mélységei

Legtöbben azt gondoljuk, hogy az agy az egyetlen hely, ahol intelligencia és érzékelés létrejöhet. De Iyengar szerint ez az álláspont nem veszi figyelembe a test veleszületett belső intelligenciáját – márpedig ez a jógi eszköze a tudat lecsendesítésére. Szerinte az intelligencia a test minden egyes sejtjében kifejleszthető. Erre pedig az egyik módszer a segédeszközök használata.

A bőr, mondja Iyengar, az intelligencia egyik első rétege, hiszen a bőr idegzete információkat szolgáltat az agynak. Mivel egy négyzetcentiméternyi bőrdarabka több száz idegvégződést tartalmaz, amint egy segédeszköz hozzáér a bőrhöz, felébreszti és feléleszti a tudatosságunkat. Az intelligencia nem azáltal fejlődik, hogy érzünk valamit, hanem mert képesek vagyunk megfigyelni, hol ér hozzánk az eszköz, és hol nem, és hogyan tanít nekünk valami újat. “Minden eszköz lenyomatot kell hagyjon a testen” mondja Iyengar – ily módon kezd el majd az intelligencia kibontakozni. Semmi értelme az eszközhasználatnak, ha nem tanulunk belőle.

A tudat hullámzásainak elcsendesítése egy nehéz, igénybevevő feladat. Tapas, vagyis tűz szükséges ahhoz, hogy haladni tudjunk a jóga útján. Iyengar szerint a tapas gyújtja meg az intelligencia lámpását, a guru feladata pedig az, hogy fellobbantsa ezt a tüzet a tanítványokban, és megvilágítsa az intelligencia fényével a sötét és tudatlan területeket. A segédeszközök, a guruhoz hasonlatosan, arra vannak, hogy irányítsák a tanítványt az úton. Az igazi guru ritka, és nem lehetünk folyton a közelében. De ha a guru nincs jelen személyesen, a segédeszköz mutatja az utat a helyes cselekvés és a maximális intelligencia felé. Ha ily módon használjuk, a segédeszköz rávezet minket a megfigyelés, a megkülönböztetés és a reflektálás módozataira. Ez a folyamat pedig növeli az intelligenciánkat és megtanít a tudat hullámzásainak lecsendesítésére.

Leslie Peters
Forrás: Yoga Journal / AUM Jógamagazin
 

AKTUALITÁSOK

ONLINE órák - hogyan tudsz csatlakozni?

Oktatók: Havas Edina, Süle Adrienn

Bővebben...
 

ÁTMENETILEG BEZÁRUNK

Kedves Barátaink,

A jelenlegi törvények értelmében az Ajna 2020.november 11.-től átmenetileg ismét bezárja kapuit a személyes órák tekintetében. Az online órarendünk él, csatlakozzatok a foglalkozásokhoz és bízunk benne hogy hamarosan ismét személyesen folytathatjuk a közös munkát.

Köszönjük, hogy velünk vagytok!

Namaste, az Ajna csapat - Edina és Adrienn

2020. november 11.