Miért is gyakorlunk?

Nyomtatás

Kérdezted már valaha magadtól, hogy miért is gyakorlod a jógát?

A legtöbb kezdő tanítvány azt fogja mondani neked, azért kezdett el jógázni, hogy enyhítse a hátfájdalmait, megszabaduljon a stressztől, vagy hogy hajlékonyabbá váljon. Én magam azért kezdtem jógázni, mert azt olvastam valahol, hogy a jógászanák a legjobb edzésforma amit valaha is kitaláltak; és ez a hit tartotta bennem a lelkesedést éveken át.

 

De egyáltalán nem biztos, hogy a gyakorlás motivációi egyértelműen azok, amiknek látszanak. Persze, lehetséges, hogy még közelről megvizsgálva sem találsz mást, mint hajlékony combhajlítók iránti sóvárgást. De azért ne legyél ebben teljesen biztos. A jóga tele van meglepő csavarokkal és fordulatokkal.

Nem titok, hogy gyakran csinálunk dolgokat olyan okokból, amelyeknek egyáltalán nem vagyunk tudatában; néha ezek a tudattalan ösztönzések csak jó adag önelemzés után kerülnek felszínre. Fontos tehát, hogy megértsük, a gyakorlásunk céljának kutatása elkerülhetetlenül oda vezet, hogy az életünk értelmén is elgondolkodjunk. Mintha csak azt kérdeznéd: Miért is vagyok én tulajdonképpen életben?

Az elején természetes azt feltételezni, hogy a gyakorlásunk és az életünk két teljesen különböző dolog, hiszen gyakorlunk egy órát naponta és aztán elfelejtkezünk az egészről. De egy idő után a kettő elkerülhetetlenül összecsúszik. Sri Aurobindo, a nagy huszadik századi indiai bölcs és az integrál jóga megalapítója erre emlékeztet bennünket amikor azt mondja: “Jóga az egész élet.”

Aurobindo szerint a jóga fonalként húzódik végig létezésünk szövetén és tulajdonképpen ő választ ki bennünket. Azért gyakoroljuk a jógát, mert nincs más választásunk. Természetesen eldönthetjük, milyen formát öltsön a gyakorlásunk: visszavonulhatunk egyedül egy barlangba meditálni, de maradhatunk itthon is, alapíthatunk családot, és szurkolhatunk a kedvenc csapatunknak. A megfelelő hozzáállással minden egyes hétköznapi tevékenységünk lehet egy ászana, minden lélegzetvételünk egy pránajáma, minden gondolat (vagy akár a két egymást követő gondolat közötti tér) egy meditáció csírája.

De mi céllal is részesedünk a jóga élet-javító eszközeiben? Erre a magyarázat magában a szanszkrit szóban rejlik, ami, mint tudjuk, “egyesülés”-t jelent. Mi most viszont inkább “egész-ség” –ként határoznánk meg, ami egyszerre jelent egészséget és teljességet. Miért is gyakoroljuk tehát a jógát? Mert az élet teljesnek akar bennünket, a szó legtágabb és legigazibb értelmében.

Eredeti szöveg: Richard Rosen
Forrás: Yoga Journal / AUM Jógamagazin
 

AKTUALITÁSOK

Kismama jóga újra az Ajna-ban

Időpont: Szerdánként 17:30-19:00-ig, első alkalom: június 24-én!

Oktató: Cséve Dorottya
Bővebben...
 

ONLINE órák - hogyan tudsz csatlakozni?

Oktatók: Havas Edina, Süle Adrienn

Bővebben...
 

ÚJRANYITÁS MÁJUS 25.-TŐL

Kedves Barátaink,

Örömmel értesítünk Titeket, hogy május 25.-től az Ajna ismét megnyitja kapuit - az órarend fokozatosan fog visszaállni az eredeti ütembe. Figyeljétek az oldalt, folyamatosan lesznek feltöltve az órarendbe a visszatérő foglalkozások. A személyes órák visszatérése mellett továbbra is elérhetőek lesznek online foglalkozások keddi és pénteki napokon.

A személyes foglalkozások feltételei a következők:

- csak akkor gyere el az adott órára ha egészséges vagy

- ha van saját matracod kérjük, hogy hozd magaddal

- az órákon tartsd a 1,5 méteres távolságot gyakorlótársaidtól

Szeretnénk megköszönni Nektek az elmúlt két hónap támogatását - hogy kitartottak, velünk maradtatok, példaértékűen gyakoroltatok a nehéz időszak ellenére is. 

Hamarosan találkozunk!

Namaste, az Ajna csapat - Edina és Adrienn

 

ÁTMENETILEG BEZÁRUNK

Kedves Barátaink,

Hosszas töprengés, ötletelés után hogy mi lenne a legjobb a közösségünknek, Nektek, arra a döntésre jutottunk hogy a kialakult helyzet miatt átmenetileg bezárunk. Úgy érezzük ez a legfelelősségteljesebb döntés felétek, a környezetünk és magunk felé.

Tudjuk hogy nehezebb időszak következik, muszáj volt meghozni ezt a szintén nem könnyű döntést de értetek, magunkért tesszük mindezt, a megelőzésért, féken tartásért. 

A tanfolyamokat felfüggesztjük és amint újra kinyitunk folytatódnak, a bérletekre szintén ez igaz - a megmaradt alkalmakat lejárhatjátok amint újra megnyitjuk kapuinkat.

Kidolgozóban vagy egy online óralátogatási rendszer is amiről a hét folyamán értesítünk titeket, addig is a türlemeteket és támogatásotokat szeretnénk kérni. 

Bízunk benne, hogy hamarosan ismét személyesen találkozunk.

Namaste, az Ajna csapat - Edina és Adrienn

2020. március 16.