Adrienn Indiában - Tisztulás testben és elmében

Nyomtatás
Tisztulás a testemben és az elmémben


Mostanában hosszabb ideig nem írtam, mivel csütörtökön volt a tisztítónapunk.
A Shatkaramak egyik változatát: a Shankarprakshalan-at gyakoroltuk. Már korábban is végeztem ehhez hasonló tisztítógyakorlatokat, de nem ilyen intenzíven. Itt az egész napunk ennek jegyeben telt. Nem írom le pontosan a részleteket, mivel ezt szigorúan csak képzett jógaoktató jelenlétében szabad először gyakorolni.

A lényege, hogy enyhen sós és citromos vízzel a teljes emésztőrendszert megtisztítjuk a lerakódásoktól. Utána 2 napig csak egy meghatározott összetételű diétás ételt, a Khichari-t fogyasztjuk, melyben többek között Ghi, azaz tisztított vaj van. Ez a tisztított vaj bevonja belülről a belek falat és megóvja őket az újabb lerakódásoktól. A tisztítás után 1 egész hónapig szigorúan meghatározott, hogy mit ehetünk-ihatunk. A tisztítónapon csendet gyakoroltunk, ezzel segítettek abban, hogy elmélyedjünk és a figyelmünket teljes egészében befele tudjuk irányítani. Ha a testünk jobban működik, akkor nem vesz el az energiánk.

Ha több lesz az energiánk, akkor sokkal több marad a gyakorlásra, a meditációra, sokkal többet tudunk másoknak is adni.
Tehát nem magáért a test megtisztításáért végezzük ezeket a sokszor elég drasztikus tisztításokat; nem csak azok a testek vagyunk amiben élünk!
Fontos, hogy használni tudjuk a tudatosságunkat és harmóniába kerüljünk az univerzum rezgéseivel. Tiszta elmével bármilyen célt könnyebben el tudunk majd érni és nem kell majd erőlködnünk. Például a meditáció akkor az igazi, ha magától megtörténik, nem kell semmit akarattal kényszerítened, mert akkor nem tudsz majd meditálni. Inkább nyugodt környezetben szemelj ki magadnak valamit, amire fókuszálni tudsz, ez lehet egy gyertyaláng, egy madár dala, egy fa vagy akar egy folyó. És csak hagyd, hogy ott legyél teljesen abban a dologban, amit választottál magadnak.

Nagyon erősen hatnak rám az itteni gyakorlások. Nem tanultam semmilyen új ászanát vagy testhelyzetet, viszont egész testemben és elmémben érzem a tisztulást. Képes vagyok egész nap koncentrálni ( a korábban leírt napirendünkből latszik, hogy van mire), folyamatosan gyakorolni, az energiaszintem a sokszorosa a megszokottnak. Ez abban mutatkozik meg leginkább, hogy nincs szükségem annyi alvásra, mint otthon. Általában 6-7 órát alszom, itt 4-5 óra is elég és soha nem álmodom. Egészen korán, 4 óra, vagyis a napfelkelte előtt ébredek magamtól, frissen és kipihenten. Ez a reggel 4 óra az itteniek szerint a legalkalmasabb időpont a meditációra és/vagy a pranayama gyakorlására.

A meditációs órákon kundalíni meditációkat gyakoroltunk a heten. Az egyik ilyen meditációban először rázogatjuk a végtagokat, majd hagyjuk a testet, hogy az inspiratív zenére magától mozogjon. A sok mozgás után a testben nem lesznek mozgásos késztetések és ahogy leültünk a meditációs testhelyzetbe, már nem okozott gondot hosszú ideig mozdulatlanul maradni. Már a tánc alatt módosult tudatállapotba kerültem, utána egész testem és elmém kívánta, hogy végre benne maradhassak a meditációban. A tánc talán a legősibb és legerősebb formája az elménk kontrollálásának, utána megtisztult lélekkel és elmével mehetünk tovább. Abban is segít, hogy meg tudjam  ragadni és maximálisan kiélvezni a pillanat varázsát, hogy ne akarjak egyszerűen csak "sikeresen túl lenni" valamin, hanem ott és akkor teljes valómban legyek.

Másik élményem a héten egy Nada Brahma meditáció. Ez egy, a sejtek legmélyére is elérő energetizáló gyakorlat, lényege, hogy először energiát sugározunk a környezetünknek, majd a számunkra szükséges energiát hagyjuk, hogy belepjen a testünkbe.  A légzés példájával tudom legszemléletesebben leírni. Kilégzéskor, ami mar nem szükséges számunkra, viszont az egész univerzumnak még fontos lehet, azt elengedjük a kilélegzett levegővel. Belégzéskor a belélegzett friss levegővel Energiákat is veszünk magunkhoz.
Ohm Shanti, Shanti, Shanti
UI: következő bejegyzésemben a fizikai gyakorlásokról is olvashattok, illetve, hogy itt hogyan latjak azt a sokféle jógát, ami elterjedt a világban.
 

Tanfolyamok,aktualitások