Adrienn Indiában - Mi a jóga?

Nyomtatás


 Mi a jóga?


"A jóga nem az vagy nem csak az, amit a jógamatracon csinálunk." Ezt a mondatot mar sokszor átszűrtem magamon mégis el kellett, hogy jöjjek Indiába, hogy igazán átéljem  Itt minden, amit otthon nem gondolok olyan fontosnak, új értelmet nyer, és új energiákat hoz elő belőlem. Nem gondolom, hogy amit eddig csináltam, az ne lett volna igazi jóga, a testem ösztönösen megmutatta az utat számomra.

Viszont az elmém kicsit lemaradt tőle. A lélek fényessége ott volt a gyakorlásaimban, de mégsem tudta beragyogni az egész, ébren töltött időmet. Indiában most átélhetem, hogy milyen az, amikor éjjel nappal a jóga fénye világít és követni tudom ezt a világosságot.

Hogy egy kicsit visszatérjek gyakorlatiasabb dolgokra, leírom az itteni napirendünket hétfőtől szombatig (a vasárnap tisztítónap vagy pihenőnap)

5-kor kelünk

5:30 - 6:30 pranayama gyakorlás

6:45 - 7:45 jógafilozófia előadás

Tea

8:00 - 10:00 hatha jóga vagy szombatonként shivananda jóga gyakorlása

Reggeli: csodálatosan finom friss gyümölcsök

10:30 -12:30 mantra gyakorlása vagy oktatói gyakorlat

Ebéd: friss, szatvikus vegán ételek (megjegyzés: szatvikus étel - Tiszta érzéseket ébresztő étel. Ide tartoznak a vaj, tej, rizs, hüvelyesek (mungóbab), zöldségek)

15:30 - 17:30 meditáció gyakorlása

17:30 - 18:30 ashtanga, vinyasa jóga gyakorlása

Vacsora: ugyanaz, mint az ebéd csak még finomabb

19:30-tól: saját gyakorlás, tanulás

22:00 lámpaoltás

Ebből is látszik, hogy minden eszközt és körülményt biztosítanak nekünk ahhoz, hogy elmélyüljön a gyakorlásunk - a saját tapasztalataimat itt bele tudom olvasztani egy nagyon ősi, mégis vibrálóan eleven tudomány tudásanyagába. Minden egyes gyakorlásnál újabb és újabb megvilágosodások jönnek, egyre több különböző dolog kapcsolódik egymásba.

Pénteken délelőtt a pranayama gyakorlás közben tudtam először úgy meditatív állapotban maradni, hogy közben észre sem vettem, hogy egy egész óra elrepült.

Bezzeg a lábaim, mint utólag rájöttem, észlelték az egy órás mozdulatlan ülést, és úgy elzsibbadtak, hogy megirigyeltem az öreg emberek "gyorsaságát" felállásnál.

 

Már otthon is többször vettem reszt egészen átlényegítő mantraéneklésekben. De mindig ez volt az a területe a jógának, amit a legtávolabbinak éreztem magamtól. Egyszerűen nem mertem a saját hangomat, mint egy hangszert használni, amellyel harmóniát teremthetek magamban és azt sugározhatok mások felé is.

Szombaton délután 108-szor zengettük el az Ohm-ot, azt a mantrát, mely minden mantra alapja, amivel megfelelő rezgéseket teremthetünk mind a belső, mind a külső világban.

Erős fizikai élmény is volt- az egész szervezetem működése megváltozott- mikor 15-en együtt, egymásra mégsem várva, folyamatosan betöltöttük a teret a mantra hangjaival.

Mintha a testünk és az elménk hosszú percekre eggyé vált volna az univerzum rezgéseivel.

Nagyon-nagyon sok energiát éreztem a szívem tájékán és a végére olyan lassúvá vált a légzésem, hogy, ha akartam volna, le is állíthattam volna pár másodpercre.

Ha kedvetek van egyszer, próbáljatok ki ti is, milyen, ha sokszor, folyamatosan, a légzésetek ütemére elzengetitek a teremtés mantráját, az ohm-ot!

A jóga olyan sok-sok tudást olvasztott egybe az emberi természetről, hogy egy egész élet sem tűnik hosszúnak a megtanulásához. Minden lépés akár évek munkája lehet és a haladás sem önmagáért fontos, nem szabad, hogy az a tudat vezéreljen, hogy én tudok majd többet  Ez csak akkor lehet fontos, ha mások is tudjak elvezni legalább egy részét annak, amit itt Indiában tanulok.

Ez nemcsak a jógára igaz, itt lépten-nyomon tanulok abból, ahogyan az indiaiak hozzáállnak az élethez. Nemhogy nem félek tőlük, hogy rosszat akarnak tőlem, hanem sokszor az első pillanattól meg tudok bízni a legegyszerűbb emberekben és tudok tanulni tőlük.

 A jóga asramban még semmi olyanról nem volt szó eddig, amiről ne hallottam volna vagy nem tapasztaltam volna meg személyesen.  Mégis, amit itt kapok, az egy rendszer, egy kezelési útmutató az élethez, a testemhez, az elmémhez és mindezekhez együtt.

 Nem mondják, hogy hogyan gyakoroljak, vagy hogyan éljek  egyszerűen megmutatják, hogy milyen  a teljes élet a jógával. A döntés az enyém, hogy ezen az úton haladok-e tovább...

Következő bejegyzésemben további élményeket olvashattok és csatolok majd hozza képeket is Rishikeshről és a jóga asramról.

Namaste

 

Tanfolyamok,aktualitások

ONLINE órák - hogyan tudsz csatlakozni?

Oktatók: Havas Edina, Süle Adrienn

Bővebben...
 

ONLINE órák órarendje

Élő Facebook óra INGYEN mindenkinek, zoom.us órák egy alkalmas jeggyel vagy Ajna bérlettel rendszeres gyakorlóknak.

Tovább az órarendre...

 

ÁTMENETILEG BEZÁRUNK

Kedves Barátaink,

Hosszas töprengés, ötletelés után hogy mi lenne a legjobb a közösségünknek, Nektek, arra a döntésre jutottunk hogy a kialakult helyzet miatt átmenetileg bezárunk. Úgy érezzük ez a legfelelősségteljesebb döntés felétek, a környezetünk és magunk felé.

Tudjuk hogy nehezebb időszak következik, muszáj volt meghozni ezt a szintén nem könnyű döntést de értetek, magunkért tesszük mindezt, a megelőzésért, féken tartásért. 

A tanfolyamokat felfüggesztjük és amint újra kinyitunk folytatódnak, a bérletekre szintén ez igaz - a megmaradt alkalmakat lejárhatjátok amint újra megnyitjuk kapuinkat.

Kidolgozóban vagy egy online óralátogatási rendszer is amiről a hét folyamán értesítünk titeket, addig is a türlemeteket és támogatásotokat szeretnénk kérni. 

Bízunk benne, hogy hamarosan ismét személyesen találkozunk.

Namaste, az Ajna csapat - Edina és Adrienn

2020. március 16.